Paula

Dansen is genieten
In dans ben ik volledig mijzelf. Alle oordelen, twijfels en pijnen vallen weg op het moment dat ik mijn lichaam op muziek in beweging breng. Mijn denken stopt. Ik ervaar mijn eigen lichaam én dat van anderen in vreugde, kracht, ontspanning en rust. Voor mij is dansen genieten!

Toen ik begon met dansles geven, ontdekte ik dat het lichaam intelligent is en een diepe wijsheid bezit die we met ons denken niet kunnen snappen. Dansen is een andere manier van communiceren; niet via het hoofd maar via het lichaam. Dansen maakt mij bewust op meerdere niveau’s; lichaamssensaties, gedachten, emoties, andermans energie word ik gewaar én ik kom veel dichter bij mijn grootste gevoel, mijn intuïtie. Door mijn vermogen om te voelen op al deze niveaus verder te ontwikkelen, doe ik veel zelfkennis op. En dit leren over jezelf via het dansen blijft doorgaan, je bent immers nooit uitgeleerd.

Iedereen kan zèlf in contact kan komen met zijn eigen lichaamswijsheid, zijn gevoelens. Voelen kun je niet onderwijzen, het vermogen om te voelen héb je gewoon en kan je via het lichaam ervaren. Ik probeer anderen via de dans te helpen ook in contact te komen met dit vermogen. Omdat het mij zoveel brengt, deel ik dit graag met anderen. Ik doe dit niet alleen met dansimprovisatie en dansmeditaties, maar ook met Vijñana (kinder)yoga en Mindfullness oefeningen.

Genieten. Ik zie kinderen genieten als ze hun lichaam kunnen gebruiken en hun creativiteit mogen laten stromen. Eigenlijk zie ik bij volwassenen hetzelfde. Genieten is in contact zijn met jezelf, via je lichaam. Door te dansen kan ik mijzelf en anderen op een hele andere manier ervaren dan via praten en denken. Ik kan voelen wat Waarheid en Liefde is. Wat écht contact maken is. 

Curriculum. Graag deel ik mijn belangrijkste inspiratiebronnen van de afgelopen 5 jaar. Vanaf 2005 dans ik al de Dansmeditaties van de “5 Ritmes”, ontwikkeld door Gabrielle Roth. Hierin heb ik erg veel trainingen en verdiepingsdagen gevolgd. Hiervan heb ik geleerd om mijn eigen intuïtie te volgen, mijn gevoelens op zielsniveau te kunnen uiten. Om te dóen i.p.v te blijven denken. Vanaf 2018 is daar de opleiding Biodanza bijgekomen. Biodanza (ontwikkeld door Rolando Toro) staat o.a. voor het weer tot leven brengen van gevoelens van Affectie en Verbinding, en dit met de ander te ervaren via de dans. 

Andere belangrijke pijlers van mijn Dansbijeenkomsten zijn Awareness Through the Body (ontwikkeld door Aloka Martí & Joan Sala, Auroville, India), Mindfullness (ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn) en Vijñana Yoga (ontwikkeld door Orit Sen-Gupta), en het werk van Louise Hay.  

Paula Bakx

Fotocollage Pam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren